Защо е важен имобилайзерът?

Защо е важен имобилайзерът?

02.01.2024

Имобилайзерът е специално електронно устройство, което обездвижва автомобила, ако възникне неразрешено стартиране на двигателя. И така, защо е важен имобилайзерът?

Това устройството се използва за защита на автомобила от кражба. Имобилайзерите се монтират в автомобили директно на фабричната поточна линия.

Как работи и защо е важен имобилайзерът

Често основните елементи в имобилайзерите са:

  • Ключ за запалване – той действа като предавател, тъй като в ключодържателя му е вграден специален чип с уникален код.
  • Електронен блок за управление (ECU) – той получава и обработва сигнали от контактния ключ. Устройството предава получената информация към съответните системи на автомобила.
  • Изпълнително устройство - оборудван с едно или повече релета. В зависимост от ситуацията определени захранващи вериги са свързани или прекъснати. Това означава, че устройството може незабавно да блокира работата на различни компоненти на автомобила, ако е необходимо.

Всеки съвременен имобилайзер е устройство, интегрирано директно в електрониката на автомобила. Той може да попречи на работата на няколко системи на автомобила едновременно, например подаване на гориво или запалване. В резултат ще бъде невъзможно да се запали колата и тя да бъде открадната.

Има модели имобилайзери, създадени именно за обездвижване. Работата им изглежда така:

Когато автомобилът е на определено разстояние от водача си, имобилайзерът принудително изключва захранващия блок и блокира последващото му стартиране.

Имобилайзерът изчислява разстоянието, като получава съответната информация от специален ключодържател или смартфона на собственика на автомобила.

Как работи - допълнителна информация защо е важен имобилайзерът

Когато собственикът на автомобила се опита да стартира захранващия агрегат, бордовият компютър на автомобила разчита кодирания код от ключа за запалване. Ако той е верният, системите се отключват и водачът може да започне да кара. Това обаче не е единственият вариант по какъв начин може да се организира работата на имобилайзера.

По-усъвършенстван вид имобилайзер е устройство, което работи като идентификация на две нива. Тоест автомобилът чете два уникални кода - постоянен и „променящ се“. Първият код е винаги един и същ и никога не се променя, а вторият се генерира наново при всяко успешно стартиране на захранващия блок.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram