20 любопитни факта за Mercedes

20 любопитни факта за Mercedes

05.06.2018

Марката Mercedes Benz съществува вече 92 години. Ето някои интересни факти относно развитието на автомобила през десетилетията.

 1. Първият автомобил получава патент и затова се нарича Patent Motorwagen. Това представлява триколесно превозно средство със стоманена тръбна рамка, върху която има захванати дървени панели. Той се движи с малък бензинов двигател от 2/3 конски сили – тоест малко по-немощен от един кон.
 2. Жената на Карл Бенц прави първото пътешествие заедно със синовете между два германски града – разстоянието е около 150 км. По време на това пътуване те доливат спирт като гориво, закупен от случайна аптека.
 3. Mercedes е името на дъщерята на приятеля на Карл Бенц Емил Йелинек, който е и верен клиент на Daimler-Motoren-Gesellschaft. Това е името на компанията, която по-късно се слива с Benz & Co. Първо става Daimler-Benz и след това се преобразува в познатото ни Mercedes-Benz.
 4. През 20-те години на миналия век автомобилната компания Daimler-Benz се изправя пред тежка конкуренция от модела Т на Хенри Форд в Германия. Тогава Германия се възстановява от Първата световна война и фирмата среща огромни затруднения. За да е конкурентна, разработва нови продукти с името Mercedes като велосипеди и дори пишеща машина, която обаче така и не стига до пазара.
 5. Логото на Мерцедес е едно от най-известните и разпознаваеми в света. Всеки край на звездата всъщност означава мобилност по суша, по вода и във въздуха.
 6. През 1987 г. Мерцедес-Бенц построява космически кораб за пародията на „Междузвездни войни” – „Космически топки". Принцесата Веспа използва космически кораб на име именно „Мерцедес", за да избяга от лошия принц Валиум.
 7. Производството на известните през миналия век състезателни автомобили на MercedesW25 е финансирано от нацистката партия на новоназначения германски канцлер Адолф Хитлер. Той инвестира средства и в една друга компания – Auto Union, която по-късно ще се превърне в Audi.
 8. Ставайки въпрос за Хитлер – един от неговите специални лични автомобили е именно Mercedes-Benz 770, снабден с бронирано стъкло.
 9. През последните години много нашумя темата за автономните автомобили, но първата автономна кола е именно на Mercedes-Benz и е разработена преди цели 25 години. Европейският съюз тогава инвестира 800 мл. евро в този проект. Първият автономен маршрут е от Мюнхен до Копенхаген и обратно, като скоростта в определени моменти достига до 109 км./час.
 10. Smart автомобилът съществува от края на 80-те. По това време SMH, компанията, която произвежда часовници Swatch, решава да произведе маркови автомобили. След като е отхвърлен от марки като BMW, Fiat и Renault, проектът Smart е приет от Daimler-Benz. Така се ражда "Swatchmobile" или "Swatch car".
 11. Всяко тяло на Mercedes-Benz се заварява на 10 000 места. Може би това е една от причините старите автомобили от тази марка да не скърцат и тракат толкова много.
 12. Всеки двигател е тестван многократно, преди да бъде монтиран в колата. Маслото по време на този тест се зарежда повече от 60 пъти, за да измие всички следи от мръсотия и отломки.
 13. Най-важните части на окачването и спирачките са затегнати по време на монтажа ръчно с уникален въртящ момент – проектиран специално от инженерите на Mercedes-Benz. Когато се достигне точното предварително определено налягане, това устройство пуска жълта боя върху частта. Проследяващият инспектор след това просто преброява петната, за да провери дали задачата е изпълнена правилно.
 14. Гумите на всички модели на Mercedes Benz далеч надхвърлят минималните изисквания, определени от новите закони за безопасност на САЩ. Всички гуми на Mercedes-Benz са фактически и динамично балансирани във фабриката – дори и резервните.
 15. Четири скоростна, синхронизирана ръчна или автоматична скоростна кутия – това е стандартното оборудване за всички модели на Mercedes-Benz, с изключение на серията 300 и 600, които са оборудвани само с автоматична скоростна кутия.
 16. Уникалната вентилационна система пуска чист въздух през аспиратора и извежда остарелия през каналите в задната част на кабината. Така можете да се наслаждавате на непрекъснат свеж въздух, дори и при затворени прозорци.
 17. Седалките са проектирани и оформени след консултации с водещи германски ортопеди. Те обгръщат удобно пътниците и се грижат върху жизненоважните органи като бъбреците, гърба и коляното да няма неправилен натиск.
 18. В гробище Ню Джърси съществува надгробен паметник с тегло от почти 40 тона, изглеждащ като Mercedes-Benz 240 Diesel от 1982 г. То е надгробната плоча на 15-годишно момче, което приживе мечтаело да притежава точно този модел. Уви, чак посмъртно това било осъществено от неговия богат брат.
 19. Един от най-скъпите автомобили е Mercedes-Benz SL 500. Той е покрит изцяло с диаманти и цената му е около 5 млн. долара. Както можете да се досетите – негов собственик е саудитски принц.
 20. Първата бронирана машина е именно производство на Mercedes Benz през 1911 г. от руското поделение на немската компания.
 21. Нашите автоключари са специалисти в изработката на автоключове за всички автомобили, вкл. и за тази именита марка. В нашия онлайн магазин ще намерите богато разнообразие от ключове и дистанционни, както и от оригинални автокутийки. На тел. 0893 21 21 22 може да заявите удобен за вас час, в който да извършим обучение и нарязване на нов ключ за вашия Мерцедес.
 22. Ако попаднете в аварийна ситуация и не можете да отворите вашия Mercedes – също сме насреща – денонощно и без почивен ден.

Прочетете повече информация за предлаганите услуги от наш денонощен ключар София.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram