20 любопитни факта за Mercedes - Ключар и ключарски услуги - София >> Автоключар и авариен център

20 любопитни факта за Mercedes

05.06.2018

Марката Mercedes Benz съществува вече 92 години. Ето някои интересни факти относно развитието на автомобила през десетилетията.

 1. Първият автомобил получава патент и затова се нарича Patent Motorwagen. Това представлява триколесно превозно средство със стоманена тръбна рамка, върху която има захванати дървени панели. Той се движи с малък бензинов двигател от 2/3 конски сили – тоест малко по-немощен от един кон.
 2. Жената на Карл Бенц прави първото пътешествие заедно със синовете между два германски града – разстоянието е около 150 км. По време на това пътуване те доливат спирт като гориво, закупен от случайна аптека.
 3. Mercedes е името на дъщерята на приятеля на Карл Бенц Емил Йелинек, който е и верен клиент на Daimler-Motoren-Gesellschaft. Това е името на компанията, която по-късно се слива с Benz & Co. Първо става Daimler-Benz и след това се преобразува в познатото ни Mercedes-Benz.
 4. През 20-те години на миналия век автомобилната компания Daimler-Benz се изправя пред тежка конкуренция от модела Т на Хенри Форд в Германия. Тогава Германия се възстановява от Първата световна война и фирмата среща огромни затруднения. За да е конкурентна, разработва нови продукти с името Mercedes като велосипеди и дори пишеща машина, която обаче така и не стига до пазара.
 5. Логото на Мерцедес е едно от най-известните и разпознаваеми в света. Всеки край на звездата всъщност означава мобилност по суша, по вода и във въздуха.
 6. През 1987 г. Мерцедес-Бенц построява космически кораб за пародията на „Междузвездни войни” – „Космически топки". Принцесата Веспа използва космически кораб на име именно „Мерцедес", за да избяга от лошия принц Валиум.
 7. Производството на известните през миналия век състезателни автомобили на MercedesW25 е финансирано от нацистката партия на новоназначения германски канцлер Адолф Хитлер. Той инвестира средства и в една друга компания – Auto Union, която по-късно ще се превърне в Audi.
 8. Ставайки въпрос за Хитлер – един от неговите специални лични автомобили е именно Mercedes-Benz 770, снабден с бронирано стъкло.
 9. През последните години много нашумя темата за автономните автомобили, но първата автономна кола е именно на Mercedes-Benz и е разработена преди цели 25 години. Европейският съюз тогава инвестира 800 мл. евро в този проект. Първият автономен маршрут е от Мюнхен до Копенхаген и обратно, като скоростта в определени моменти достига до 109 км./час.
 10. Smart автомобилът съществува от края на 80-те. По това време SMH, компанията, която произвежда часовници Swatch, решава да произведе маркови автомобили. След като е отхвърлен от марки като BMW, Fiat и Renault, проектът Smart е приет от Daimler-Benz. Така се ражда "Swatchmobile" или "Swatch car".
 11. Всяко тяло на Mercedes-Benz се заварява на 10 000 места. Може би това е една от причините старите автомобили от тази марка да не скърцат и тракат толкова много.
 12. Всеки двигател е тестван многократно, преди да бъде монтиран в колата. Маслото по време на този тест се зарежда повече от 60 пъти, за да измие всички следи от мръсотия и отломки.
 13. Най-важните части на окачването и спирачките са затегнати по време на монтажа ръчно с уникален въртящ момент – проектиран специално от инженерите на Mercedes-Benz. Когато се достигне точното предварително определено налягане, това устройство пуска жълта боя върху частта. Проследяващият инспектор след това просто преброява петната, за да провери дали задачата е изпълнена правилно.
 14. Гумите на всички модели на Mercedes Benz далеч надхвърлят минималните изисквания, определени от новите закони за безопасност на САЩ. Всички гуми на Mercedes-Benz са фактически и динамично балансирани във фабриката – дори и резервните.
 15. Четири скоростна, синхронизирана ръчна или автоматична скоростна кутия – това е стандартното оборудване за всички модели на Mercedes-Benz, с изключение на серията 300 и 600, които са оборудвани само с автоматична скоростна кутия.
 16. Уникалната вентилационна система пуска чист въздух през аспиратора и извежда остарелия през каналите в задната част на кабината. Така можете да се наслаждавате на непрекъснат свеж въздух, дори и при затворени прозорци.
 17. Седалките са проектирани и оформени след консултации с водещи германски ортопеди. Те обгръщат удобно пътниците и се грижат върху жизненоважните органи като бъбреците, гърба и коляното да няма неправилен натиск.
 18. В гробище Ню Джърси съществува надгробен паметник с тегло от почти 40 тона, изглеждащ като Mercedes-Benz 240 Diesel от 1982 г. То е надгробната плоча на 15-годишно момче, което приживе мечтаело да притежава точно този модел. Уви, чак посмъртно това било осъществено от неговия богат брат.
 19. Един от най-скъпите автомобили е Mercedes-Benz SL 500. Той е покрит изцяло с диаманти и цената му е около 5 млн. долара. Както можете да се досетите – негов собственик е саудитски принц.
 20. Първата бронирана машина е именно производство на Mercedes Benz през 1911 г. от руското поделение на немската компания.
 21. Нашите автоключари са специалисти в изработката на автоключове за всички автомобили, вкл. и за тази именита марка. В нашия онлайн магазин ще намерите богато разнообразие от ключове и дистанционни, както и от оригинални автокутийки. На тел. 0893 21 21 22 може да заявите удобен за вас час, в който да извършим обучение и нарязване на нов ключ за вашия Мерцедес.
 22. Ако попаднете в аварийна ситуация и не можете да отворите вашия Mercedes – също сме насреща – денонощно и без почивен ден. 

 

Прочетете повече информация за предлаганите услуги от наш денонощен ключар София.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram