Етапи в развитието на съвременните сейфове

Етапи в развитието на съвременни сейфове

12.03.2024

Сейфове: История на производството

Първата фабрика за производство на сейфове е била открита в Англия през 1795 г.

Германия и други европейски държави отворят своите фабрики за сейфове 20-30 години по-късно.

От първостепенна важност са били изисквания към повишената сигурност на съдържимото на сейфа и надеждната му защита от крадци. Цената сейфовете е била много висока.

Всъщност историята на развитието на сейфовете е неразривно свързана с усъвършенстването на „уменията“ на крадците.

Още в началото на XIX-ти век се появяват първите модели сейфове с подсилени стени и врати, класифицирани като устойчиви на взлом.

През 1827 г. са били представени на обществеността първите огнеупорни сейфове със слой от незапалими материали. Автор на изобретението е Томас Милнер, който използва дървени стърготини и стипца в своите продуктите.

След това французите бързо поемат щафетата при огнеупорните конструкции. Ключарят Фише, основателят на едноименната марка, изобретява своя огнеупорен шкаф през 1840 г.

Три десетилетия по-късно неговият приемник Огюст Николас Баух, занимаващ се с разработването на огнеупорни материали, става известен в цяла Европа със своя смел експеримент. Той поставя 100 хиляди франка в създадения от него сейф и го подпалва.

Всички банкноти се оказват цели и фирмата на Фише бива залята от поръчки от европейски банки. Много производители се опитват да създадат сейфове с противопожарна защита, но до 1917 г. няма единни стандарти за тези продукти. Не всички модели отговарят на посочените характеристики.

Металните сейфове и комбинираните брави

Когато крадците стават умели и се насочват към металните сейфове, оборудвани с ключалка, производителите създават многослойна структура, подобна на огнеустойчивите модели.

Слоят между стоманените листове е от бетон или мед. След това нападателите започнали да отварят сейфовете, като сипвали барут в дупката или използвали лост.

Идва ерата на комбинираните брави, които се смятали за много надеждни. Имало един малък недостатък в дизайна им, крадците, използвайки стетоскоп, слушали щракванията, които се появявали при правилно избиране на цифрите.

Производителите на сейфове успяли да идентифицират и коригират тази грешка едва след години. През втората половина на 20 век, след появата на диамантените свредла, те започнаха да добавят корунд към бетонните слоеве и да ги подсилват по специален начин.

И към сместа добавили графит. При силно нагряване такъв пълнител започва да пуши много силно. Това елиминирало възможността крадците да използват заваръчни лампи.

Как изглеждат сейфовете в наши дни

С развитието на новите технологии сега това оборудване е достъпно за всички. Апартаментите са оборудвани със СОТ и метални врати и това вече осигурява  висок клас на защита. Цената на малки сейфове за дома или офиса е напълно достъпна.

Най-голяма популярност имат оръжейните сейфове и шкафове. Собствениците на автомобили могат да поръчат метален сейф, монтиран в колата. В апартамент може да бъде поставено вградено скривалище, маскирано като мебел или оборудване.

Сейфовете се оказали необходими и в медицината, позволявайки строг контрол върху мощните лекарства. Такъв тип сейфове поддържат определена температура за съхранение на лекарства. Има дори сейфове с радиационна защита.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram