Как да предпазим дома си от кражби?

Как да предпазим дома си от кражби?

20.02.2018

Забързани в нашето ежедневие, често забравяме за сигурността на нашето жилище или просто си мислим, че „това би се случило на всеки друг, но не и на нас.” Склонни сме да даваме хиляди за скъпи мебели, бяла и черна техника, за да се чувстваме добре.

Често подценяваме най-важното, от което се нуждаем – нашата сигурност. Имаме нужда от липса на кражби.

Често след кражба ние се чувстваме изплашени и погнусени от факта, че някой е поругал личното ни пространство. Влизал в спалнята ни и е омърсил дома ни със своето нежелано присъствие. Още по-голяма опасно би било ако заварите нежелан гост в дома си. Прибирайки се вечер или недай си Боже , това се случи с на децата ви докато вие отсъствате.

Как да предпазим дома си от кражби

По данни от НСИ (Национален статистически институт) през 2016 г. са се водили 4343 съдебни дела срещу извършители на кражби. Забележете, че това са разкритите престъпления, които са стигнали до съда. Като прибавим огромния процент неразкрити кражби и тези, за които по определени причини потърпевшите дори не са уведомили полицията, цифрата става главозамайваща.

Входната врата и заключващите механизми са най-важното в нашия дом. Те маркират границите ни, нашата неприкосновеност, показват кои сме и защитават нас, нашите близки и имущество ни. Но само те могат да не са достатъчни – в долните редове ще прочетете нашите съвети как комплексно най-добре да се защитите.

Те са плод на дългогодишния опит на нашите професионалисти, които са виждали какво ли по време на своята практика. Вземете предпазни мерки предварително, защото това ще ви спести много нерви, главоболия и излишни разходи впоследствие.

Някои от тези съвети могат да ви се сторят наивни, при други може да повдигнете въпросително вежди, но няма да е лошо да се замислите върху информацията по-долу и ако прецените, да предприемете някои от стъпките. Така, да започваме:

Ако живеете в блок, малка кооперация или въобще делите пространство с други апартаменти, то имайте предвид следното:

Входната врата към блока ви трябва да е стабилна

Добре е да знаете, че някои от по-евтините, но модерни конфигурации напоследък – алуминиевата врата с пощенски кутии. Са изключително незадоволителни – те лесно се отварят от крадците. Да, трудно е да се съберат средства за общи помещения, ако живеете в жилищна сграда, но това ще бъде инвестиция в сигурността на всеки, а не само разход. Ако е възможно, инсталирайте чип система за управление на жилищния блок. Целта е максимално да се ограничи достъпа на външни лица до сградата.

Изберете добра външна врата.

Изберете хубава, масивна, метална врата. Разнообразието от врати днес е огромно. Уверете се, че е добре монтирана от професионалисти. Металните врати могат да бъдат облицовани с дървени панели, ако повече ви харесва дървения материал. Отделно стабилната врата ще допринесе и за звукоизолацията и топлоизолацията на вашия дом.

При избора на входна врата е необходимо на да имате в предвид следните неща, само една стабилна врата не е достатъчна. Тя трябва да е оборудвана с качествена и стабилна заключваща система.

 • Секретна брава. На пазара се предлага огромно разнообразие от секретни брави. Това, което е характерно за тях, е, че те не функционират сами без секретен патрон. Тук касовите брави все още са много популярни, но вече не са толкова сигурни, а крадците отдавна са намерили начин да ги преодоляват. В секретните брави с патрони обаче производителите на системи за сигурност инвестират все повече и повече средства за разработване на патенти, което прави секретните брави много по-сигурни, особено когато действат в комплект със стабилни секретни патрони. Стабилната секретна брава е задължително условие да имате сигурен дом.
 • Патрони. Имате стабилна врата, сигурна секретна брава, но това няма да има много смисъл, ако сте оборудвани нисък клас патрон , който лесно може да бъде издърпан, пробит или манипулиран с помощта на шперцов. Нашите майстори са се нагледали на какви ли не патрони – изтърбушени, пробити, измъкнати и т.н. И от патрони съществува огромно разнообразие – някои включват вградена в тях аларма, ако се опитате да ги пробиете. Други действат на магнитен принцип, а трети пък са оборудвани с технологията Red Line (в превод – червена линия).

На патрона има червена линия, която ще се счупи в момента, в който върху него се окаже насилствено действие - опит за счупване, пробиване и т.н. което ще попречи на крадеца да проникне в домът в.

Комбинацията от стабилен патрон и хубава секретна брава няма да излезе много скъпо, но ще ви гарантира спокойствие, както и това, че винаги ще бъдете в крак с новите тенденции при системите за сигурност. Ние препоръчваме периодично да се сменят патроните (на всеки 5г) тъй като неуморните крадци не прекъснато изобретяват шперцове за преодоляване на патрони.

Качествена и стабилна заключваща система.

 • Допълнителна брава. Съществуват и допълнителни брави, които ви осигурят допълнителна сигурност и още една стабилна заключваща точка, нейните шипове ще влизат дълбоко в рамката на вратата и това напълно ще откаже потенциалните нарушители. Има видове такива здрави и надеждни брави, за които е известно, че са непроницаеми. Комбинацията от солидна метална врата, хубава секретна брава и патрон, както и допълнителна брава, е гаранция, че във вашия дом няма начин да проникне крадец, освен ако няма цялото време на света и не се притеснява да вдига шум до небесата.
 • Аксесоари. Те не са скъпи, но в някои случаи са много необходими, особено ако живеете на първия или последния етаж.
 • Райбери. Под райбер не си представяйте само извито парче метал, с което вашите подрастващи тийнейджъри затварят вратата си. Съществуват специални райбери, които се монтират на балконските врати, на прозорците и са предназначени за дограма. Много от нас не се замислят колко лесно е да се проникне през прозореца като се компрометира дограмата на балконската врата, особено ако живеете на първия, последния или дори на втория етаж. Само една отвертка е достатъчна, за да се проникне във вашия дом, без да се оставят видими следи и или пък да се вдига шум.

Шипове за панти.

 • Механизмите за заключване са най-невралгичната точка на всяка една врата, но това важи и за нейните панти. Съществува опасност стабилната, привидно надеждна врата да бъде извадена лесно, като се преодолеят пантите ѝ. За да се предотврати това, съществуват шипове за панти, които не само предотвратяват кражба с взлом, но и заздравяват цялата структура и улесняват по-лесното функциониране на вратата.
 • Резе. То също е вариант. Резето няма да спре крадците, но може да ги информира, че вътре има някого, което може да се окаже решаващо за вашата безопасност. Освен това много от нас сме ставали жертви на кражби докато сме били в собствения си дом – по празници, късно през нощта и т.н. Така че резето би изненадало и дори отказало евентуалните престъпници.
 • Бронировка. Това представлява метална закалена капачка или конус, които допълнително защитават вашият патрон.Съществуват различни класове бронировки и дали ще монтирате най-обикновената такава или по-високотехнологична (със заключване), това е една нескъпа допълнителна защита на вашите механизми за заключване.

Шпионка - задължителен елемент за всяка врата

 • Шпионка. Шпионката е задължителен елемент за всяка врата и ако все още нямате такава – си поставете. Може да мислите за такава с широкоъгълна оптика или дори цифрова, която ще снима всички, които ви търсят във ваше отсъствие. Шпионката е задължителна, особено ако имате деца. Освен това е хубаво да знаете, че крадците преди да извършат обир звънят на вратата като се представят понякога като търговци, служители на фондации и др. По-вероятно е да звъннат или въобще да изберат врата без шпионка, отколкото, ако знаят, че някой може да ги наблюдава отвътре.
 • Ако все пак вече имате стабилна входна врата но се колебаете дали заключващата ви система е достатъчно сигурна не се колебайте да се консултирате с професионалист- майстор ключар който може да ви посъветва кое би било най добро за вашата врата.

Осигурете добро външно осветление.

Ако блокът или кооперацията са тъмни (както и около тях), то те ще бъдат привлекателни не само за крадците, но и за всеки друг престъпен елемент. Подходящо улично осветление на входа или просто една фотоклетка е друго препятствие, което би спряло някои от престъпниците. Освен това, доброто външно осветление ще направи сградата по-приветлива и живеещите няма да се притесняват когато се прибират късно през нощта.

 • Изпразнете вашата пощенска кутия. Някои от тези съвети може да ви звучат параноично или все едно са взети от филми, но те са плод на реалността и никой не би трябвало да мисли, че това са неща, които няма да му се случат. Пощенската кутия е безценен източник на лични данни и информация за вас и за вашето семейство. На сметките в тях, на писмата от банките, има много ваши данни и крадците могат да си направят изводи за размера на домакинството, за приходите ви, въобще за материалното ви положение.
 • Винаги изпразвайте кутията, защото ако тя прелива, това може да е знак, че отсъствате от дома за по-дълго време, което не е желателно. Ако имате съседи, на които можете да се доверите, дайте им ключ от вашата пощенска кутия, за да я изпразнят те когато ви няма за по-дълго време. Важно е да запомните, че никога не трябва да оставяте впечатление, че отсъствате за повече време.

Сменете патрона си незабавно

Когато се нанасяте под наем или в нов апартамент. От една страна не искате собственикът на сградата или предишните наематели или хазяинът да имат ключ за вашия апартамент. Има много жилища, които се обслужват от фирми и само си представете колко хора биха имали възможност да влязат в жилището ви, ако пожелаят. Също така не е задължително именно бившите наематели примерно да са виновни – копие на ключа може да е направил техен познат, приятели на децата им т. н.

Така че е абсолютно задължително в момента, в който се нанесете във вашия нов дом, да смените патрона. После при напускане, естествено, Назначете портиер, където това е възможно. Има огромни жилищни блокове, кооперации и затворени жилища, където живеят стотици семейства и те могат да си позволят портиер. Всяко допълнително препятствие пред потенциалните правонарушители е добре дошло.

Портиерът може да контролира потока на влизащите, особено полезен би бил той през работно време, през почивните дни и по празниците, когато повечето от жителите са на работа или почивка. Дори и досаден портиер е по-добър вариант от ситуация, при която всеки, който иска да влезе, ще го направи без да се налага да се обяснява на никого.

Така че нека вашите приятели да мрънкат, че някой постоянно ги пита при кого отиват и за кой етаж са – важното е вие да сте спокойни.може спокойно да върнете стария.
 • Опознайте вашите съседи. Може и да не обичате дребните разговори за времето или просто да сте си некомуникативни и антисоциални, но е повече от задължително да познавате вашите съседи – поне тези на етажа, на която живеете или тези отсреща, ако живеете например в къща. Добре е да имате представа с какво се занимават, колко можете да разчитате на тях, кога се връщат и др. Те живеят най-близо до вас и могат да ви предупреждават за подозрителни лица или дори да предотвратят кражба в дома ви. Те също могат да понаглеждат дома ви в отсъствието ви, да влизат, да пускат светлините от време на време, когато сте далеч за дълъг период и т.н.
 • Не споделяйте важна информация с непознати. Рискът от една страна се крие в социалните мрежи. Никога не можете да бъдете сигурни, че някои от вашите стотици познати във фейсбук например, няма да използват умишлено или дори без да искат да споделят информация с някого, че сте на романтично едномесечно пътуване. Ежедневното качване на снимки от отдалечени места е чудесна информация за крадците, че не сте вкъщи.
 • Колкото и да ни е неприятно, трябва да допускаме, че могат и да ни наблюдават и да следят нашите действие и постове в социалните мрежи. В други ситуации споделяме с непознати, че отиваме на дълга ваканция или по време на самото пътешествие или почивка, се запознаваме с приятни на вид хора, на които доверяваме информация, което после може да бъде използвана срещу нас. Днес, когато всичко е на показ чрез камери и социалните мрежи, колкото по-малко казвате на другите, толкова по-сигурни ще бъдете за вас и за дома си.

Погрижете се за боклука.

 • Тук не говорим за битови отпадъци, а за сметки и особено за опаковки – когато хвърлите кутията от новия си скъп телевизор или компютър в най-близката боклукджийска кофа, човек, който не искате, може да разбере за покупката ви. Така че и за това си имайте едно наум.
 • Подсигурете се със стабилни заключващи механизми. След като вече сте се погрижили за осветлението около входа, монтирали стабилни входни врати (и за входа, и за апартамента) и наели портиер, ви остава още малко. Инвестирайте в стабилна брава, патрон, допълнително заключване и това ще ви гарантира мир и дълготрайно спокойствие.
 • Ако сте на долните или последния етаж – монтирайте решетки. Решетките на терасата и прозорците са задължителни не само за първия или втория етаж, но ако сте и на последния. Крадците често минават през покрива и ограбват апартаментите точно от последния етаж. Може и да е грозно, да ви закрива гледката, но дали бихте били спокойни, ако всеки може да се качи лесно на балкона ви? Някои се чувстват в затвор когато са зад решетки, но може да се потърси компромисен вариант с такива например от ковано желязо, по-ведри цветове и др. Но да живеете на първия етаж и да разчитате само на това, че никой няма да влезе – трябва да сте или много самонадеяни или наистина да не ви пука.

Инсталирайте си алармена система.

Ако е възможно, може да инсталирате алармена система. Това е средство за допълнителна сигурност, но не трябва да бъде единствената. Тя трябва да е снабдена със здрава метална врата и да отговаря на другите изисквания за сигурност, изброени дотук. Една от най-сигурните системи е, ако имате две врати, една от външната страна на касата, оборудвана с алармена система. Това ви дава сто процента увереност, че престъпникът дори няма и да помисли да влиза във вашия апартамент.

 • Използвайте някои хитрости. Естествено, няма гаранция, че крадците ще се заблудят, но няма да ви струва много да опитате. Не трябва да забравяме, че колкото и лесно да проникват в домовете на хората, толкова и лесно те са склонни да се откажат, ако усетят повече трудности по пътя или че могат да бъдат разкрити и заловени. Винаги можете да помислите за някакъв стикер, с изображение на лошо куче или на фирма за сигурност. Естествено, някои биха предпочели истинско куче пазач, особено в къща с двор, но надали само то е е достатъчно, а и колкото да е неприятно – съществуват различни спрейове за упояване или т. нар. „кучегони”, които прогонват пазачите.

Още някои съвети за вашата сигурност

Тук ще ви дадем още някои съвети, които се надяваме да ви бъдат полезни. При напускане на жилището винаги заключвайте вратите към балкона и прозорците. Също така се оборудвайте с плътни завеси – не е нужно всички да знаят и да виждат какво се случва във вашия дом. Ако имате добри отношения със съседите, можете да ги помолите да ви вземат пощата, да светнат и да изключат светлините понякога вечер.

Същото може да се направи и от близък роднина или приятел, който идва да полее цветята, докато сте на почивка. Опция също така е да оставите включеното радио, така че да изглежда, че има някой в дома в къщата. Да инсталирате камери също е възможен, макар и скъп вариант.

Много важно условие за вашата сигурност е да:

Когато живеете в къща

Животът в къща има огромни предимства, но един от недостатъците е по-слабата ѝ сигурност, особено ако тя е на по-отдалечено място.  Освен вратите, решетките и охранителните системи, не е лошо да се внимава и за това, което правите в двора. Всички може да послужи на крадците да се сдобият с така важната за тях информация.

Няма начин,да не забележат, че по двора няма следи от обувки или че снегът не е разринат – това е знак, че може и да отсъствате. Ето защо е уместно да поискате от съседите или роднините да го направят поне веднъж във ваше отсъствие. Календарите също не се допускат на видно място. Несменената дата може да означава, че отсъствате задълго.

Още съвети от нашите майстори ключари:

Не дръжте ценности и пари в дома си или поне го правите в здрав и масивен сейф.

Не отваряйте на случайни амбулантни търговци, представители на фондации и др. Помислете дали да не сключите застраховка - тя няма да попречи на крадците, но ще ви улесни финансово по-късно.

Не звънете по телефони за услуги по домовете, които сте намерили на визитни картички и на които липсват допълнителни данни за контакт, адрес, работно време и др.

Не набирайте телефони, които сте намерили в сайтове, които също нямат изброените допълнителни данни.

Не се подвеждайте по възможно най-ниската цена когато ползвате услуги. Освен опасността услугата да се окаже некачествена, винаги съществува риск от включване и на друг вид помощ във ваша вреда.

Поискайте предварително цената. Ако получите прекалено уклончив отговор или усетите некомпетентност, може би сте сгрешили с избора на фирма.

Когато ползвате авариен ключар, идването му се таксува. Ако сте в района например на ж.к. Свобода, няма как да не се усъмните, ако някой ви каже, че ще дойде веднага безплатно от например ж.к. Младост.

Когато трябва да направите копие на ключ, имайте предвид и кое ателие ще посетите. Няма нищо лошо в подкрепа на местните занаятчии в квартала, но как можете да сте сигурни в тяхната коректност? В такива случаи е най-добре да използвате препоръките от вашите съседи и приятели.

Дали ключарите, които идват при вас, са истински, може да разберете по фирмените им дрехи. Визитни картички, брандирани коли, сертификати и т.н.

Ако имате нужда от допълнителна информация или безплатна консултация не се колебайте да ни потърсите на тел. 0896 45 00 36.

Прочетете повече информация за предлаганите услуги от наш авариен ключар.

Защита на дома от кражби

Съвети за защита на дома

Съвети от ключар

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram