Какво е имобилайзер? | Ключарски услуги

Какво е имобилайзер?

08.11.2023

Имобилайзер предотвратява запалването на автомобила, ако водачът използва оторизиран ключ. Той е правилно съчетан с различните компоненти в автомобила.

През годините при автомобилите са използвани няколко различни схеми на имобилайзер. Различните модели имат различни процедури. Компонентите на системата на имобилайзера, които изискват специални процедури за смяна, включват ключове, контролер на двигателя (ECU) и арматурно табло (или отделни модули на имобилайзер в оборудвани превозни средства).

Имобилайзер и защита на автомобила

Споделяме с Вас защо е необходим имобилайзера и как да защитаваме автомобила си с него.

Имобилайзерът предпазва автомобила от повреда, стига ключът да е правилно комбиниран с различни компоненти в автомобила. Не забелязваме работата на имобилайзера в ежедневието, защото устройството се активира само в случай на кражба.

Устройството не трябва да се бърка с аларма. Алармата е предназначена да предупреди за крадеца и да уведоми звуково собственика, че колата е в потенциална опасност.

Имобилайзерът работи тихо, като спира възможността колата да се движи. Има случаи, в които крадецът може и да успее да запали колата и дори да потегли с нея, но само след кратко време автомобилът ще спре, мощността ще падне или подаването на гориво внезапно ще се преустанови. Това е функцията на имобилайзера.

Видове имобилайзери

  • Контактни

Контактните имобилайзери се използват по-рядко, защото са по-лесни за откриване от автокрадците.

  • Безконтактни – с малък и голям обхват

Безконтактните имобилайзери са устройства с антени. Има малки и големи радиуси на обхват. Първите работят в обхват до 10 см. За да отключите колата, трябва да поднесете ключодържателя към антената. Тези с голям обсег идентифицират собственика на автомобила, който просто трябва да носи транспондер в джоба си.

  • С функция “защита в движение”.

Принципът на действие на имобилайзера „защита в движение“ е такъв, че позволява на крадеца да запали двигателя, да се отдалечи с колата и да измине определен брой километри. Но тогава двигателят ще спре да работи и колата ще спре да се движи.

Няма да е възможно да го стартирате отново, докато в ключа за запалване не бъде поставен ключ с чип или устройството не го разпознае.

Модерният имобилайзер е сложна модулна система.

Той функционира едновременно в няколко части на автомобила, което повишава сигурността срещу кражба. Дори автокрадецът да засече един скъсан модул, той няма да може да деактивира останалите, тъй като връзките между елементите на имобилайзера ще бъдат прекъснати.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram