Как да се предпазим от ключари измамници?

Как да се предпазим от ключари измамници

09.02.2017

.Който е гледал култовия ням филм „Хлапето” с Чарли Чаплин. Няма как да не се сети за успешния съвместен „бизнес” на Чарли и малкия пакостник. Хлапето троши скъпата витрина, хуква да бяга и миг по-късно. Колко удобно пред погледа на ядосания собственик на магазина се появява и майсторът стъклар.

Уви, това не е само сцена от филм, а реалност, с която някои от нас са се сблъсквали. Да намерите нова лепенка за ключарски услуги, залепена до входната врата на блока, принципно няма нищо нередно. Но не и когато това се случва само ден след разбиването й, това са ключари измамници. Или ако сте пострадали от поредното влизане с взлом в квартала и това съвпадне с намирането на новичка брошура под чистачките на колата, която рекламира фирма за монтаж на секретни брави или метални врати. Още повече, ако на нея липсват каквито и да е контакти, освен мобилен телефон.

Друг случай е когато домът Ви е обран съмнително скоро след посещението на ключар, чиято визитка сте намерили в пощенската си кутия. Защо ли чак сега се усетихте, че на нея нямаше дори адрес, а само телефон и че ключарят, който се появи, Ви се струваше леко съмнителен?

Няма да изброяваме още подобни случаи, от SOS Locksmith искаме да ви предупредим за възможни опасности и за ключари измамници. На пръв поглед това са елементарни неща, но в забързаното ни ежедневие нищо чудно да не сме в състояние да обърнем внимание на някои очевидни факти или детайли.

Ето съвети от SOS Locksmith за Вашата безопасност:

  • Не звънете на телефони, които сте намерили по визитки, които съдържат само текст от типа на „Ключарски услуги” и върху които липсват каквито и да е допълнителни данни за контакт, адрес, работно време и т.н.
  • Не звънете на телефони, които сте намерили по сайтове, на които също липсва посочената допълнителна информация.
  • Не се подмамвайте по най-ниската възможна цена. Освен риска услугата да е некачествена, винаги има опасност в нея да е включена и друг вид „услуга” във Ваша вреда.
  • Попитайте за цената предварително. Ако получите прекалено уклончиви отговори или усетите проява на некомпетентност, може би това не е точно Вашата фирма.
  • Логично е аварийният ключар да ви начисли и такса за пристигане. Ако вие се намирате в жк. Овча купел и разберете, че някой ще дойде безплатно от жк. Дружба или жк. Обеля, само за да ви отвори вратата, трябва да сте нащрек.
  • Когато Ви се наложи да правите дубликат на ключ също имайте едно наум, кое точно ателие ще посетите. Няма нищо лошо в това да подкрепяте местните майстори в квартала, но доколко можете да бъдете сигурни в тяхната коректност? В такива случаи е най-добре да ползвате препоръки от ваши съседи и приятели.
  • Не е излишно да бъдете наблюдателни това дали ключарите, идващи при Вас, са истински, може да проличи от техните брандирани дрехи, визитка, удостоверения и т.н.
  • Ако се нуждаете спешно от автюключар (например сте си счупили ключа или повредили ключалката на автомобила и т.н.), е задължително да Ви бъде поискан документа на превозното средство. Ако при Вас се появят двама младежи, които ви кажат „Окей, батка, какво ще правим сега?” и не ви поискат никакви документи, е повече от логично да се усъмните в техните намерения.

Мнозина може би си мислят, че тези неща няма „как да се случат на мен”. Да не забравяме, че на точно такъв вид мислене разчитат и например телефонните измамници. Никога не е излишно да сте малко по-внимателни.

Във всеки един случай, ако се нуждаете от спешна битова или автоключарска помощ, може да се доверите на SOS Locksmith.

Прочетете повече информация за предлаганите от нас ключарски услуги София.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram